Gulyás Gergely hangsúlyozta, továbbra is járványügyi készültség van Magyarországon. Kilenc új fertőzöttet regisztráltak csütörtökre, de az aktív fertőzöttek száma 906-ra csökkent, hétvégén pedig 900 alá is csökkenhet. Az elhunytak száma 577, egy ember hunyt el az elmúlt 24 órában.

A Szent István ünneppel kapcsolatban még mérlegel majd a kormány, de az ünnepség a gazdaság újraindításának a része lehet – fűzte hozzá.

A jövő évi költségvetés a gazdaságvédelem költségvetése. Tartalmazza a 13. havi nyugdíj visszavezetését, emellett 2021. július elsejétől a csecsemőgondozási díj a korábbi bruttó fizetés 100 százaléka lesz.

A kata szabályozására is kitért, mint elmondta, idén nem változik, de olyan módosító indítványt nyújt be a kormány, hogy a katával való visszaélésekre ne legyen lehetőség. A cél, hogy a kisadózók kedvezményét valóban a kisadózók igényelhessék, a bújtatott foglalkoztatás megszűnjön.

A fővárosi parkolási díjak emeléséről úgy vélekedett, az semmit sem old meg, és a főváros az elmúlt időben olyan intézkedéseket hozott, amelyek jelentős forgalmi dugókat okoztak, ami környezetvédelmi szempontból sem jó. A parkolási díjak már most az elviselhető határán vannak, további emelést nem támogatnak – mondta a miniszter. A Lánchíd felújításával kapcsolatban pedig kifejtette, hogy a híd a főváros kezelésében áll, ezzel a kormánynak ezért nem lenne dolga, de mégis támogatja.

Arról, hogy baloldali kerületek a járvány okozta veszteségek megtérítését kérik, közölte: a koronavírus-járvány az államnak okozta a legnagyobb veszteségeket, az önkormányzatok vesztesége arányait tekintve szerény volt. Közös kármegosztás van, és az embereket is jelentős kár érte – fűzte hozzá.

A TELJES CIKKET IDE KATTINTVA OLVASHATJÁK!