Gyopáros Alpár közölte: a falu- és tanyagondnoki buszok beszerzésére, illetve a meglévő gépjárművek cseréjére biztosítanak – idén négymilliárd forintos – forrást, ami legalább 266 busz beszerzését teszi lehetővé. Azt mondta, hétfő reggel 303 pályázatot regisztráltak, de az utolsó napon "felerősödő aktivitás" miatt becslése szerint további száz-kétszáz pályázat „jó eséllyel” még a nap folyamán beérkezik.

Emlékeztetett: minden pályázat esetében a beadási határidő lejártától számított 60 napon belül születik döntés, de a gyakorlat azt mutatja, hogy már 50 napon belül tudnak nyerteseket hirdetni. A pályázati támogatást még ebben az évben kifizetik, így a nyertesek az idén beszerezhetik a buszokat.

Gyopáros Alpár közölte: a falu- és tanyagondnokok az „intézményhiányos” kistelepüléseken az óvodások és iskolások, valamint a betegek szállítását végzik, emellett segítenek a többi közt a gyógyszerkiváltásban és az étkeztetésben is. A szolgálatok fenntartását segítő, településenkénti 2,5 millió forintos állami támogatás összegét jövőre 4 millió 250 ezer forintra emelik – tette hozzá.

A támogatásra jogosult települések száma két éven belül akár ötszázzal is bővülhet, ugyanis a korábbi 600 fős lélekszámhatárt januártól 800-ra, 2022-től pedig ezerre emelik – mondta a kormánybiztos, jelezve, hogy a buszbeszerzési pályázatot várhatóan a következő években is kiírják.

Gyopáros Alpár értékelése szerint a Magyar Falu Program minden elemében „remek az előrehaladás”. A falvak és az ötezer lélekszám alatti települések 10 466 pályázatot nyújtottak be az ez évre meghirdetett 16 kiírásra.