A szakemberek a globális felmelegedésben jelentős szerepet játszó gázokkal üzemelő hűtőberendezések kezeléséhez, karbantartásához szükséges ismereteket sajátíthatják el, tette hozzá az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében a minisztérium. A lehetőség hozzájárul a nemzetközileg irányadó, alternatív megoldások elterjedéséhez, ezzel a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak mérsékléséhez.
 
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország elkötelezett a Párizsi Megállapodás végrehajtása mellett, amelynek legfőbb célkitűzése a globális hőmérséklet-emelkedés 2 Celsius-fok alatt tartása. Ehhez elengedhetetlen a fluortartalmú üvegházhatású gázok (F-ÜHG) kibocsátásának jelentős csökkentése, amelyek a hőmérséklet 2 fokos emelkedéséből fél fokot képviselnek.
 
A nemzetközi klímavédelmi törekvésekkel és az uniós jogszabályi rendelkezésekkel összhangban 2020 januárjától jelentős korlátozások alá esnek a 2500-as vagy annál nagyobb globális felmelegedési potenciállal rendelkező F-ÜHG hűtőközegek. A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság által üzemeltetett klímagáz adatbázisban regisztrált összes hűtőkör (például kereskedelmi hűtő, klímaberendezés, szállítmányhűtő) működtetését biztosító klímagáz 28 százaléka ebbe a körbe tartozik. Az érintett berendezések a hazai hűtés- és klímatechnikában a globális felmelegedésre gyakorolt hatás szempontjából tehát jelentős hányadot képviselnek. A tulajdonosoknak és az F-ÜHG kezelésre jogosult vállalkozásoknak ezért fokozatosan át kell állniuk az alternatív megoldásokra.
 
A korlátozásoknak megfelelő hűtőközegek kezelése fizikai és kémiai összetételük miatt speciális szakértelmet igényel. A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság a Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetségével együttműködésben ezért egy oktató- és demonstrációs labort létesített az F-ÜHG és szén-dioxid töltetű hűtőberendezések kezelői és karbantartói számára. A januári átadás után, a járványügyi veszélyhelyzet megszűnését követően a gyakorlati képzések 2020. július 13-án megkezdődnek a laborban.
 
Kaderják Péter emlékeztetett, hogy a közelmúltban elfogadott klímatörvény immár jogszabályban rögzíti a 2050-es klímasemlegesség célkitűzését. A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság által létrehozott demonstrációs labor az itt nyújtott magas szintű képzés által példamutatóan járul hozzá e törekvés megvalósításához.