Schanda Tamás hozzátette, a jövő évi költségvetés ugyanis jelentős béralapot, a járvány gazdasági hatása miatt elengedhetetlenné vált bértámogatásokhoz tartozó pénzügyi keretet, a bérek emeléséhez adócsökkentést, és a közfoglalkoztatáshoz szükséges fedezetet biztosít. A baloldal azonban mindezekre nemet mondott - jelentette ki az államtitkár.
 
Ugyanakkor megjegyezte, "szerencsére nélkülük is támogatta a parlament ezeket az intézkedéseket, amelyek segítségével folytatható a 2010 óta jellemző béremelkedés".
 
Schanda Tamás kiemelte, a kormány azért dolgozik, hogy a magyar emberek egyre többet keressenek, egyre jobban megérje dolgozni és egyre több pénz maradjon a magyar családoknál. Az eredmények közül példaként említette, hogy 2010 óta a bruttó és a nettó átlagkereset is nagyjából a duplájára nőtt, több mint kétszeresére emelkedett a minimálbér és a szakmunkás bérminimum, a reálkeresetek emelkedése pedig hét éve töretlen.
 
Az államtitkár szerint a baloldal nem csak most, hanem már az elmúlt években is egyértelművé tette, hogy a bérnövekedést sem támogatja, eddig ugyanis minden, munkát terhelő adócsökkentést elutasított, és nem adta meg a támogatást a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók, a rendőrök, a katonák és más közszolgálati dolgozók béremeléséhez sem.
 
Schanda Tamás szerint mindez azt mutatja, hogy a baloldal ugyanazt a gazdaságpolitikát folytatja, amit kormányzása alatt, mint fogalmazott: "akkor sem védték meg a magyar emberek munkahelyeit és jövedelmét, közben pedig feladták hazánk gazdasági szuverenitását is. Ezzel egymillió embert tettek munkanélkülivé, és mivel mindent alárendeltek a külföldiek profitszerzésének, gyakran megalázóan alacsony bérekért dolgoztak a magyar emberek."
 
A nemzeti kormány azonban más utat választott - hangsúlyozta az államtitkár, aki szerint ezt bizonyítja, hogy a magyar gazdaság és a magyar emberek érdekeit védik, segélyalapú társadalom helyett munkaalapú társadalmat hoztak létre.
 
2010 óta folyamatosan csökkentjük a munkát terhelő adókat, a közszférában átfogó béremelési programokat indítottunk, és a vállalkozásokat adócsökkentésekkel segítjük a bérek emelésében, most a járvány okozta nehéz helyzetben pedig a munkahelyek és bérek megtartásában - közölte.
 
Kérdésre válaszolva Schanda Tamás elmondta, hogy munkahelyvédelmi bértámogatást a vállalkozások már csaknem 200 ezer dolgozó után igényelték, a kutatás-fejlesztési bértámogatásban részesülők száma pedig megközelítette a 20 ezret.